Praksisnær forskning i tannhelsetjenesten:

Mye å lære av forskningsenheter i allmennmedisin

Deltakere i arbeidsgruppen som drøftet forskningsstøtte i allmenn- og tannhelsetjenesten: Fra venstre: Kjell Røynesdal, Helse- og omsorgsdepartementet, Irene Hetlevik, Allmennmedisinsk forskningsenhet (AFE) i Trondheim, Magne Audun Kloster (foran), Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vest, Ivar Espelid (bak), Tannhelsetjenestens kompetansesenter i Nord-Norge, Guri Rørtveit, AFE i Bergen, Kjell Storesund, Tannhelse Rogaland, Henrietta Blankson, Norges forskningsråd, Caroline Hol, Tannhelsetjenestens kompetansesenter Sør, Kristin Klock, Institutt for klinisk odontologi i Bergen.

I Norge er det flere allmennmedisinske forskningsenheter (AFE) som har som mål å være sentre for praksisnær, anvendt klinisk forskning i allmennpraksis og forskning på allmennlegers samhandling med andre deler av helsetjenesten. Slike enheter finnes i Oslo (Sør-Øst), Bergen (Vest), Trondheim (Midt) og Tromsø (Nord). I tillegg er det noen andre virksomheter som er involvert. AFEene er støttet av Helse- og omsorgsdepartementet, Norges forskningsråd og eksterne interessenter. Legeforeningen har vært sentral i opprettelsen av sentrene og bidrar med finansiering.

I august var det et nettverksmøte i Bergen mellom representanter for ulike aktører innen feltet. Temaet var forskningsstøtte allmennhelsetjenesten, og tannhelsetjenesten var med for første gang. Selv om tannhelsetjenesten og allmenn- og fastlegetjenesten er ulikt organisert, er det felles problemstillinger mellom disse primære helsetjenestene. De regionale odontologiske kompetansesentra – som er under oppbygging – kan trolig trekke på erfaringer fra forskningsenhetene. For eksempel er det sammenlignbare utfordringer når det gjelder å hente journaldata, og å sikre at slike data er samstemte og standardiserte.

På nettverksmøtet ble det presentert synspunkter og informasjon fra departement, forskningsråd og ulike forskningsenheter. Forhold knyttet til forskningsetikk og biobanker ble også omtalt. På gruppemøtene ble det drøftet ulike tema. I én gruppe om forskningsstøtte var tannhelsetjenesten godt representert. Her ble det funnet flere felles trekk, blant annet når det gjelder pasienter med uklare lidelser og forebygging av risikofaktorer. Forskning i utøvende helsetjeneste bør ha møteplasser for folk som skal drive praksisnær forskningsvirksomhet, det må være infrastruktur som gir mulighet for datainnhenting, og – ikke minst – forskningsvirksomheten må være ledelsesforankret.

Tannhelsetjenesten har så vidt begynt på veien.

Tekst og foto:
Nils RoarGjerdet